Miért szükséges a jó kipufogórendszer?

A kipufogórendszer, a gépkocsik gazdaságos és hatékony működésének egyik fontos szabályzó eleme. Miközben a motor működése során keletkező robbanások hanghatását csökkenti, a levegőbe kerülő káros anyagokat átalakítja és szűri, további fontos feladata, hogy szabályozza a keletkező erő hatásmegoszlását, hogy minél nagyobb hányada a kocsi mozgatására fordítódjon. Ezt úgy érik el, hogy a kipufogórendszerek hátsó dobjai az úgynevezett “fojtó dobok”, egy, pontos számításokon alapuló labirintus, /kép/ amely akadályozza a kipufogógáz gyors, könnyed kiáramlását. A természet tudja, és alkalmazza a fizika törvényeit. Amennyiben a kipufogórendszer eltörik, kilukad, a motor működésekor keletkező erő egy része a könnyebb utat választva a szabadba távozik, csökken a motor hatékonysága, nő a fogyasztás, hisz addig nyomjuk a gázpedált, amíg el nem érjük a kívánt sebességet.

A rosszabb hatásfok, = több energiát fogyasztás.

A kipufogórendszer hibája először a megnövekedett zajszinttel jelentkezik.

A kocsi egyre hangosabb. Az eltört és lelógó alkatrészek, további potenciális hibaforrások. Az úton beleakadhatnak valamibe, leszakíthatnak más alkatrészeket, általában az üzemanyagtartály, valamint a hátsó lökhárító, kézifék bowden stb. az áldozatok. A leszakadó alkatrészek a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik, mert a mögöttünk haladó gépkocsiban okozhatnak kárt, vagy balesetet.

Külön érdemes beszélni a katalizátorról. A rendszernek ez az eleme elől található, feladata az el nem égett üzemanyag továbbégetése és kémiai átalakítása kevésbé káros gázokká. Kémiai anyagokkal átitatott kerámiatest található a katalizátor belsejében. Az apró csőhálózaton keresztül „átpréselődő” gáz áramlása felgyorsul, kb. 700 C fokra hevítve a kerámiát, végbemegy a fent említett folyamat. A katalizátoroknak általában kétféle hibájukkal találkozunk a legsűrűbben. Normál használat alkalmával,

a motor állapotának függvényében, 150-200000 km-t követően jelentkezik az eltömődés általi teljesítmény-vesztés. Gyengébb lesz az autó, Megnövekszik a fogyasztása. A másik hiba a kerámiatest eltörése. Ezt ütődés, illetve hirtelen felcsapódó nagymennyiségű víz eredménye lehet. Az eltört kerámia csúnya zörgő hangot ad, az állandó ütődés következtében egyre kisebb lesz, apró darabokra törik, a szilánkokat tovább repíti a gázáram, a hátsó dobban pedig csapdába kerül, ezáltal ott is zörgő hangot idézve elő. A darabokra tört kerámia rossz esetben elfordulva akár eltömítve a gáz útját, még a motor lefulladását is okozhatja.

Szerencsére ma már kapható fémbetétes katalizátor is, amely már ezt a problémát kiküszöböli.

Fontos tudni, hogy katalizátoros gépkocsit nem szabad betolni!

Azért nem, mert amíg be nem indul a motor, a fel nem robbant üzemanyag a katalizátorban összegyűlhet. Ahogy a motor beindult az égés berobbantja az összegyűlt üzemanyagot, és szétveti a kerámiát.